Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur

Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur

Manuel vites sınıfındaki araçlar da bulunan bu sistem,vites kolu, şanzıman, motor, debriyaj kanadı ve tekerlek aksamlarının birlikte sistemli olarak çalışması ile yönetilmektedir.
 
Şanzımanlar; senkromeç, bilye, dişliler, miller ve vites hilallerinden oluşan bir mekanizmadır.
 
Şanzımanın, motor ile vites arasındaki aracı görevini eksiksiz yerine getirebilmesi için bu sistemin sorunsuz olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Bu sebeple, şanzımanların verimli ve sorunsuz çalışabilmeleri için düzenli olarak bakım ve yağ kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
 

Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur

Şanzıman çeşitleri nelerdir?

Şanzıman çeşitleri nelerdir?

Manuel vitesli araçlarda; kaya hasır, senkromeç ve sabit mesh şanzıman çeşitleri bulunmaktadır. Otomatik vitesli araçlarda ise; episiklik, tork konvertörü ve hidramatik şanzıman şeklinde bulunmaktadır.
 
Şanzımanların aracın performansını düşürmeden, uzun yıllar sistemli çalışabilmesi için belirli zamanlarda, yağ takviyesi ve değişimlerine ihtiyaç duymaktadır.
 

Şanzıman çeşitleri nelerdir?

Peki Şanzıman yağı biterse ne olur?

Peki Şanzıman yağı biterse ne olur?

Vites değişimi ile doğrudan bağlantılı olan şanzımanlarda eksilen yada biten yağlar, mekanizmanın işleyişinde zorlanmalar ortaya çıkaracağı için, vites kutusundan ses gelmesine, vitesin sertleşerek rahat geçmemesine, aracın performansının düşerek motor ve sürüş güvenliğinin tehliye girmesine neden olacak etkenlere yol açmaktadır.
 
Vites donanımında yer alan dişliler, aracın hızını belirlemeye ve tekerleklerin bu koordine de hızını hareket ettirmeye yarayan bir sistemde çalışmasında görevlidir. Dişlilerin vitesten gelecek komutun, sorunsuz ve kolaylıkla yerine getirilmesi için şanzıman yağının desteğine ihtiyacı vardır. Dişlilerin daha hızlı ve kolay bir sonraki kademeye geçmesi için gerekli olan şanzıman yağının eksilmesi ve azalmasında bu dişliler zorlanacak, vites geçişlerinde sorun ve arızalar yaşanmaya başlayacaktır.
 

Peki Şanzıman yağı biterse ne olur?

Şanzıman yağı değişimi

Şanzıman yağı değişimi

Araçların her aksamında olduğu gibi vites mekanizmasının donanımlarında da rutin olarak bakımların yapılması hem araç hem de sürücü güvenliği için önem arz etmektedir.
 
Periyodik olarak yapılan araç bakımlarında şanzıman yağ kontrolleri de ilk sırada yer almaktadır. Vites geçişlerinin sorunsuz ve rahat olması için gerekli bu yağların yeterli miktarda araçta bulunmasına dikkat edilmelidir.
Ortalama bir motor kapasitesinde ¾ litre şanzıman yağı bulunmaktadır. Bu seviyenin 1 litrenin altına düşmemesine dikkat edilmeldir.
 
Mutlaka aracın markasına uygun yetkili servislerce gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamalarda servisimiz, Bosch servis güvencesinde, her marka ve model araca uygun bakım ve onarım desteği sağlamaktadır

Şanzıman yağı değişimi

Şanzıman Yağı Bittiğinde Ortaya Çıkan Sorunlar

Şanzıman Yağı Bittiğinde Ortaya Çıkan Sorunlar

Şanzıman yağı biterse ne olur diyorsanız öncelikli olarak şanzıman içerisinde bulunan parça ve bileşenlerden haberdar olmanız gerekir. Vites kutusu olarak bilinen şanzıman içerisinde, miller, dişliler, metalik yapılar ve birbirine bağlı sistemler bulunur. Her bir parça ve bileşenin kusursuz çalışabilmesi için, burada yağ ihtiyacı bulunur. Yağ olmadığı takdirde sürtünme ve aşınmaya bağlı pek çok sorunun ortaya çıkması söz konusu olur. Günümüz standartlarında şanzıman için kullanılan kaliteli yağ seçenekleri, bu sistemin verimli çalışmasına önemli derecede destek sağlamaktadır. Eğer yağ bitecek olursa burada ortaya çıkan sorunlar şanzıman için önemli problemler yaratır. Yağ eksildiği zaman öncelikli olarak şanzımandan tuhaf seslerin gelmesi söz konusu olur. Sürtünmeye bağlı olarak yıpranma ve partikül oluşumu durumu, özellikle şanzımandaki bozulma sürecini hızlandırır. Vuruntu sesi en çok ortaya çıkan belirtilerden biridir. Eğer bu gibi konularda zamanında tedbir alınmaz ise neredeyse vites değiştirmenin imkânsız hale geldiği görülür. Araçların güvenli ve sorunsuz ulaşımını sağlamak için, düzenli bakımlar ve düzenli kontroller büyük önem taşır. Genel periyodik bakımlar esnasında, servisimiz şanzıman ile ilgili kontrolleri yapar ve şanzıman yağının durumunu gözden geçirir. Yağda eksilme varsa veya bitme gibi bir sorun ortaya çıkarsa, şanzımanın artık verimli çalışmaması söz konusu olur. Vites geçişlerini düzenli yapamayan araçlar trafikte çok büyük sorunların habercisi olur.

Şanzıman Yağı Bittiğinde Ortaya Çıkan Sorunlar

Sıkça Sorulan Sorular

Şanzıman yağı ne zaman değiştirilmel?

60.000 km de değiştirilmesi uygun görülen şanzıman yağları, aracın vites geçişlerinde sıkıntı yaşamaya, şanzımandan ses gelmeye, vitesin sertleşerek sonraki kademeye geçmesinde zorlanmaya başladığı anda şanzıman yağının değiştirilmesi gerektiğinin sinyalini araç vermektedir. 
 

Şanzıman ömrünü uzatmak için neler yapılmalıdır?

Aracı belirli periyotlarda ve dönemlik olarak yetkili servislerce bakıma tabi tutulmalı, yağ ve aksam kontrolleri yaptırılmalıdır.
Yokuşa park edilen araçlarda mutlaka el freni kullanılmalıdır.
Gereksiz ve sık vites geçişlerinden sakınılmalıdır.
Debriyaja tam olarak bastığınızdan emin olduktan sonra, vites geçişi yapılmalıdır.
 
Servisimizin her biri alanında tecrübeli ve eğitimli teknikleri gözetiminde gerçekleştirdiğimiz oto bakım ve şanzıman yağ değişimlerinde, hızlı ve kaliteli hizmet sunuyor, aracınızın geleceğini şansa bırakmıyoruz